restauracja przy Rynku Kraków
By w pełni wydedukować sedno tradycyjnej kuchni polskiej wypada pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto dołożyć owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była szablonowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jednakowoż z czasami pojawiło się też i wino, przywożone przede wszystkim z Śląska i Węgier.
restauracja przy Rynku Kraków
Charakterystyka szablonowej kuchni polskiej
• Kroniki średniowieczne prezentują kuchnię polską jako niezmiernie ostrą, z wielką ilością mięsa oraz kasz.
• Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), zwłaszcza pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
• Dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach – wobec tego mogliśmy sobie na tę przyjemność o wiele bardziej pozwolić.
• Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz wybitnie pikantnych sosów krajowych.
Polish Cuisine in Krakow
Staropolska sztuka kulinarna – smaki i składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w największym stopniu stereotypowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Banalną aspektem kuchni polskiej jest dużo typów zup z miejscowych warzyw, owoców, zbóż oraz artykułów mięsnych.
Marynaty typowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw i owoców najpopularniejsze w schematycznych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie szablonowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można też odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.