kuchnia włoska Kraków

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, niemniej jednak równie odpowiednio znane są z pysznej kuchni. Tak wobec tego, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby następnie zakomunikować, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak dobrego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj szczególną tożsamość. Jednakże ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś totalnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej legendarnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie stanowią posadę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja i na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość bądź skomplikowane techniki gotowania.

Co od początku do końca kochamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz obfitej rozpiętości makaronów, dwie główne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – również do pokochania!
Włochy są znane ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, ponieważ uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub ewentualnie przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane wspólnie z daniem głównym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *